Të lexosh Kadarenë

posted in: Aktivitete | 0

000_Nic6414874-635x357

Auditorio Santa Margherita

E Martë 13 Qershor 2006, ora 15.30

Konferencë: pjesa I “Të lexosh Kadarenë”

Hapja e punimeve

Giuseppina Turano (Universiteti Ca’ Foscri i Venecias)

Fjala hyrëse

Monica Genesin(Universiteti i Leces)

Përkthimi në italisht i rrëfimit “Ikja e Shtërgut” e Kadaresë

Disa reflektime mbi problemet e përkthimit në shqip

Alessandro Scarsella(Universiteti Ca’ Foscari i Venecias)

Bilinguizmi dhe realizmi magjik tek Kadare

Stefano Trovato (Biblioteka Nacionale ” Marciana”)

Klasicismi dhe kujtesa e kohëve të hershme te “Qyteti në gurë”

Giampiero Bellingeri (Universiteti Ca`Foscari i Venecias)

Caterina Carpinato ( Universiteti Ca’Foscari, Venecia)

Ismail Kadare dhe Christoforos Milionis

Bora Kucuku

Kadare në 33 gjuhë të botës

Mbajnë fjalën:

Simonetta Pelusi (Universiteti i Kasinos), Andrea Bonofacio (Marco Polo System), Roberta Mira (Ercole et alii)


Pjesa II

Nga libri te filmi GJENERALI I USHTRISE SE VDEKUR (1963) ose KTHIMI I ARMATES (1982)
Në 70 vjetorin e lindjes së tij, Venecia dhe Universiteti i Venecias nderojnë veprën e shkrimtarit më të shquar shqiptar dhe një nga poetët dhe shkrimtarët europianë më të famshëm që jetojnë. Kjo konferencë ka qëllim të tërheqë vëmendjen e publikut për veprat e shumta të përkthyera të Kadaresë në shumë vende, sidomos po ti referohemi Italisë dhe Francës, vend që i ka sjellë sukses të jashtëzakonshëm editorial autorit, duke analizuar gjuhën shprehëse dhe burimin frymëzues të stilit të tij letrar, dhe duke i bërë një reflektim versionit kinematografik të romanit ” GJENERALI I USHTRISE SE VDEKUR” (1963), apo “KTHIMI I ARMATES” (1982), me regji të Luciano Tovoli (regjizor i cili ka lindur në 1936, njëlloj si Kadare), me Marcello Mastroiani, Michel Piccoli, Anoul Aimee, Gerard Klein dhe Sergio Castelletto.
Si libri ashtu dhe filmi karakterizohen nga fryme jo ideologjike të kujtesës historike së luftës së dytë botërore.
Nën kujdesin e Giampiero Ariola dhe Stefano Mandelli (Shoqata Caracult – Bologna)

Promovuar nga shoqata kulturore ” Asci degli Studi”

Me mbështetjen e Universitetit Ca’ Foscari të Venecias


 

Kordinatorë: Alessandro Scarsella dhe Giuseppina Turano

Organizatorë: Artan Filo, Jona Hysa

E-mail: matricol2@yahoo.co.uk

Mob: +39 3495462621

Leave a Reply