Netë arabe – Andaluzi

posted in: Aktivitete | 0

Nete arabe - Andaluzi

Shfaqja I

Kujtime casti “ La7azaÔÔt min a-Zakirah ”
2 Maj 2006 – Teatri “Del Parco” – Mestre, Via Gori, 8
Nga ora 21.00 deri 22.00

Spektakël koreografik dhe poetik

Muzika përpara fillimit të shfaqjes
– Bagdat (Jesse Cook: Tempest)
– Viajero (Flamenco Fire and Grace)
– Faixa 11 (X-Dar “Una Ratsa” – Il manifesto)
– Alma nao` tem cor (Karnak)
– Faixa 1( X-Dar “Una Ratsa” – Il manifesto
– Leuto Lucete (Darmadar “Ludos”)

Stil folklorik dhe popullor

“Takimi”
1) Vajza lozonjare

Muzika: Shpirti i dëlirë (Kama Sutra” A tale of love”-Mychael Danna)

Teksti: “kurrkush nuk percepton zemërimet e tmerrshme, shprehjet, sarkazmat e akullta e kësaj Mageste të frikshme dhe të cuditshme…” –Cruz e Sousa-

2) °) Beduina- një trup baleti

Muzika: Madani (Salamat “Mambo El Soudani”- tradicionale)

Teksti: “Duke hyrë në parajsë, ndoshta dëgjon zërin e bilbilit dhe këngëtaret Nubie…” -Histori e një mijë e një netë-

3°) Saidi- vetë Iasmin

Muzika: Boss al Helwa (Bassen)

4°) Khalije- Danca femërore dhe tradicionale e Gjirit Persik- trup baleti

Muzika: Shamandoura (Salamat “Mambo El Soudani”- tradicionale)

5°) Uji i ëmbël- Iasmin dhe trupa e baletit

6°) Zogu i zi- Melea Laef- Danca femërore tradicionale e Aleksandrisë- vetëm Iasmin

Muzika: Shahin

Teksti: “Zog i dashur, qëndro këtu. Eshtë më mirë se në cdo vend tjetër”

“Eshte e pamundur me u liruar origjina jonë, madje as mos ta tentosh…”
-Salamat “Nubian Al Jeel Music from Cairo-
Shfaqja e dytë:
Ruderi në Shkretëtirë “ Atlal fi a-Sa7ra\ ”

6 Maj 2006 – Auditorium – Favaro Veneto, Via Gobbi, 19

Nga ora 21.00 deri në 22.00

Shfaqje koreografike dhe poetike

Nota muzikore përpara shfaqjes

– Seawoman/ Yundah (Celtic voices)

– Zumurud (Mich Gerber- Man Ray III)

– Asfur (Lingua kundër Lingua-Radio Dervish)

– Zemra ime rreh për ty (Samson & Dalila- Camille Saint-Saens)

Stili arab klasik egjiptian

” Bota e imagjinuar”
Natyrisht arabët kanë njohur balerinat përpara shfaqjes të Islamit. Disa prej tyre binin në dukje për zërin e tyre dhe kërcimin e tyre. Këto femra quheshin frymëzuese. Ky grup dllohej për lirinë e vet në atë mjedis shoqëror. Civilizimet më të vjetra dhe Mesjeta Europiane kanë njohr këtë tip bukurie artistike.

1°) Gawasi- Fuoco dhe Audacia- vetëm Iasmin

Musika- Rue de l’Orient (Hussein El Masry)

Teksti: “ Femra e përsosur, e përgatitur në mënyrë të shkëlqyer për mësuar, ngushulluar dhe consolare e udhëhequr. Dhe megjithatë, Shpirt triumfator, me një dritë ëngjëllore.” –Willian Wordsworth-

Një mijë e një net- Iasmin dhe trupi i baletit

( 8 balerina me veshje romantike)

Muzika- Alf Leila Wa Leila (Samir Srour)

Teksti: “Nuk e dhunoj as trupin as shpirtin tim; sillem si të më pëlqej jeta! Kërcimi dhe femrat , zoti dhe trupat e tij, aroma e ëmbël e Arabisë dhe veshja magjepse dhe misterioze. Kështu , kanë përjetuar netët pa fund…” -V.Coimbra

Leave a Reply